De buitenbeugel wordt ook wel buitenboordbeugel of 'buitenboordmotor' genoemd. De officiële naam is head gear.
De buitenbeugel bestaat uit twee metalen bogen, één boog voor in de mond en één boog voor buiten langs je gezicht. De uiteinden van de binnenbeugel worden in kleine buisjes geschoven die aan de achterste kiezen zijn bevestigd. De buitenbeugel zit met een speciale band vast om je nek. Hierdoor duwt de buitenbeugel de kiezen in de bovenkaak naar achteren. We kiezen voor deze beugel, als je te weinig ruimte in je bovenkaak hebt of als je kiezen boven en onder niet goed op elkaar passen. Deze beugel kun je zelf in en uit doen.
De tanden zijn gevoelig in de eerste dagen dat de beugel gedragen wordt. Ook kunnen de bandjes met schuifjes om de achterste kiezen wat strak aan voelen. Gelukkig gaat dit na een paar dagen over.
- Schuif eerst één kant van de boog in het buisje dat aan je achterste kies vastzit.
- Schuif vervolgens de andere kant van de boog in het buisje aan je achterste kies.
- Schuif de beugel door, tot je niet verder kunt.
- Houd de boog aan de voorkant vast en maak de nekband vast aan de haakjes.
- Draag de beugel volgens de instructies minstens 16 uur (liefst dag en nacht) en zoveel mogelijk op dezelfde tijden
- Draag de beugel niet tijdens het eten, sporten en buiten spelen!
Geen plakkerige dingen eten, want dan kunnen de banden die om de kiezen zitten, los gaan. Poets de kiezen waar de bandjes om zitten extra goed. De beugel kan met een tandenborstel en wat water schoongemaakt worden. Neem de beugel altijd mee als je een afspraak hebt in de praktijk!
De blokbeugel of activator zorgt ervoor, dat je onderkaak meer naar voren groeit, zodat je kaken beter op elkaar passen. Deze beugel is alleen geschikt voor kinderen, omdat zij nog in de groei zijn.
Deze blokbeugel/activator kun je zelf in- en uit doen. De beugel wordt helemaal op maat gemaakt door het tandtechnisch laboratorium. Na een aantal weken dragen, moet deze beugel worden aangepast door de orthodontist. Daarna kan de beugel weer zijn werk doen. De blokbeugel kan met de tandenborstel worden schoongemaakt.
In het begin gaan praten en slikken wat moeilijker. Ook kan er spierpijn in de kaken optreden en wat speekselvorming. De tanden kunnen gevoeliger zijn. Gelukkig gaan deze bijverschijnselen vaak snel over.
Hoeveel je je beugel moet dragen, vertellen wij je bij het plaatsen van de beugel. Dit kan variëren van minimaal 16 tot 24 uur per dag. In de beugel zit een chip. Deze chip lezen we tijdens de controle uit. Daardoor kunnen we precies zien, hoeveel je je beugel hebt gedragen.Tijdens sporten en eten doe je je beugel uit.
Na iedere maaltijd de tanden en de beugel poetsen. Zit er erg veel aanslag op de beugel, leg hem dan 30 minuten in een bakje met water en een scheutje azijn. Daarna de beugel goed poetsen en afspoelen.
Bewaar de beugel in het beugeldoosje!
Als je tanden scheef staan of te ver naar voren, ga je naar een specialist: de orthodontist. Je eigen tandarts stuurt je door, maar je kunt ook zelf een afspraak maken.
Het gaat echter om meer dan 'mooie tanden'. Rechte tanden kun je namelijk veel beter schoonhouden, waardoor je minder kans loopt op gaatjes en tandvleesproblemen. Ook slijten je tanden minder snel, als ze goed op elkaar sluiten.
Je kunt op elke leeftijd een orthodontische behandeling krijgen.Voor de jeugd ligt de meest ideale behandelperiode tussen de 10 en 15 jaar. Rond die tijd worden de tanden en kiezen gewisseld en kan er gebruik worden gemaakt van de groei. Meisjes kunnen vaak op iets jongere leeftijd starten met de behandeling dan jongens. Zij zijn wat eerder in de groei.
Het liefst zien wij kinderen voor de eerste keer rond de leeftijd van 10 à 11 jaar. Vraag gerust aan je tandarts of het voor jou zinvol is om een afspraak te maken. Of maak een afspraak met ons voor een oriënterend consult.
Tanden recht zetten vraagt wat geduld, maar het resultaat is er dan ook naar!
Hoe lang de behandeling duurt is afhankelijk van de stand van de tanden en kaken en de mate van het ruimtegebrek of juist ruimte-overschot. Maar algemeen gesteld, kunnen we zeggen dat een behandeling twee a drie jaar duurt.
Als patiënt kun je de duur van de behandeling beïnvloeden door je beugel goed te dragen en je tanden en kiezen heel goed schoon te houden. Tijdens de uitleg van het behandelplan vertellen wij je duidelijk, hoe lang we denken dat jouw behandeling gaat duren.
Een bekende onder de beugels is de vaste beugel, ook wel blokjes, slotjes of brackets genoemd.
Het recht zetten van de tanden gebeurt door met regelmaat de draad die door de brackets zit, aan te passen. Wij werken met metalen slotjes met een klepje (zelfligerende brackets). De slotjes plakken wij op je tanden vast met een daarvoor bedoelde lijm.
Na het plaatsen kunnen je tanden en kiezen iets gevoeliger zijn. Het kan zelfs voelen of je tanden een beetje los staan. De eerste tijd kan de beugel je wangen en je tong wat irriteren. Daarom krijg je speciale was mee om de scherpe randen van je beugel af te schermen. Deze ongemakken gaan vaak al na een paar dagen over.
Snoep en frisdranken zijn gaatjesmakers
Poets je gebit grondig na elke maaltijd of tussendoortje